<img alt="" src="http://www.yama1hove.com/168881.png?trk_user=168881&amp;trk_tit=jsdisabled&amp;trk_ref=jsdisabled&amp;trk_loc=jsdisabled" height="0px" width="0px" style="display:none;">
Menu
Receive a quote

10 stappen voor een succesvolle social media video

6 April 2020

Download Checklist

Een video maken voor sociale media? Weet je niet precies waar je moet beginnen? In deze blog komen alle cruciale stappen aan bod en vind je alle basisinformatie die je nodig hebt om om een succesvolle social media video te maken. Volop bezig met het optimaliseren van je sociale mediakanalen? Dan helpt dit overzicht je zeker en vast om de puntjes op de 'i' te zetten.

1. Bepaal je doelstellingen

Voordat je met de productie van een video begint, is het belangrijk om te na te gaan waarom je de video in de eerste plaats maakt, en wat je ermee wilt bereiken. Wil je de interactie met je volgers vergroten, je kijkers een blik achter de schermen geven of een portie interessante content promoten? Stel jezelf dit soort vragen voordat je begint met het opnemen van je video. Je zult gemakkelijker je succes kunnen bepalen. Zonder een duidelijk doel voor ogen, zal het vanaf het begin moeilijk zijn om te weten welke statistieken het belangrijkst zijn als ze eenmaal door al uw volgers zijn gezien.

2. Weet waar je het gaat delen

Over volgers gesproken, sociale mediaplatforms zoals Instagram, Twitter, Facebook en LinkedIn zijn allemaal geschikt voor verschillende soorten inhoud en publiek. Dus, voordat je begint met het maken van je video, moet je overwegen wat elk platform uniek maakt, en hoe je uw inhoud kunt afstemmen op het platform zelf.

Een vraag over jouw video project? 
👉Start een gesprek met een van onze video specialisten 

Ontvang een offerte


Bij LinkedIn draait het bijvoorbeeld allemaal om zakelijke contacten leggen en professioneel groeien, terwijl Instagram meer gaat om persoonlijke connecties en het bijhouden van vrienden of influencers. Omdat mensen verschillende verwachtingen hebben over welke soorten inhoud op elk platform worden gedeeld, is het altijd belangrijk om de context van het kanaal in gedachten te houden.

Naast het soort inhoud dat je maakt, moet je ook overwegen hoe lang je hem wilt. Hier volgt een kort overzicht van de maximale videolengten voor elk platform, samen met enkele aanbevelingen voor de ideale videolengte:

Facebook: 120 minuten (aanbevolen: 10-30 seconden)
Twitter: 2 minuten, 20 seconden (aanbevolen: 45 seconden)
Instagram-feed: 60 seconden (aanbevolen: 30 seconden of minder)
Instagramverhalen: 15 seconden (aanbevolen: 15 seconden)
Snapchat: 10 seconden (aanbevolen: 8-10 seconden)
LinkedIn: 10 minuten (aanbevolen: 30 seconden - 5 minuten)

Het is vooral verstandig om je video te optimaliseren voor kleine schermen, aangezien meer dan de helft van de online videoweergaven op mobiel plaatsvindt. Voor mobiele videobewerking is vierkante video je beste vriend. Niet alleen is vierkante video de standaard voor Instagram-feed, maar het zal ook interessanter zijn voor Facebook.

Je kunt zowel vierkante als portretvideo's gebruiken voor Twitter, maar vanwege de manier waarop de mobiele feed is ingedeeld, zie je alleen voorbeelden in de traditionele beeldverhouding 16: 9. Je wilt niet dat je inhoud wordt afgesneden, dus we raden aan om bij horizontale video op Twitter te blijven. En last but not least, als je video bewerkt voor Snapchat, Instagram Stories of Facebook Stories, neem je de video verticaal op en bewerk je hem volgens in de beeldverhouding 9:16.

👉Pro-Tip
Als je van plan bent één video op meerdere platforms te hergebruiken, zorg er dan voor dat alle essentiële inhoud in het frame past, vooral wanneer je een verticale video verandert in een horizontale!

 

3. Bepaal je middelen en productieniveau

Dit is een belangrijke! 'Out of the box' denken wordt altijd aangemoedigd, maar het is belangrijk om hier realistisch te blijven en ervoor te zorgen dat je niet overdrijft in je video. Als je eerste idee is om je video in een regenwoud op te nemen, kijk dan of je een vergelijkbare sfeer kunt krijgen door in plaats daarvan in een park dichtbij je kantoor te gaan opnemen.

Wat rekwisieten betreft, wees vindingrijk en kijk wat je al in je kantoor hebt voordat je iets nieuws koopt. Het zou echt zonde zijn dat je een nieuwe cilinderhoed gaat kopen, om achteraf te beseffen dat  je er al eentje had van in een vorige opname. En als het gaat over het bouwen van je set, kun je meestal werken met eentje die je al in je kantoor hebt! Verplaats dingen, maak een paar testopnames en wees creatief. Wat er in de ene hoek niet flatterend uitziet, kan er in een andere positie geweldig uitzien.


Wil je meer leren over video productie?
👈 
Lees Getting the video you want: a roadmap for video production 


Dit is ook een goed moment om te achterhalen of je extra hulp nodig hebt van andere mensen in je team. Kun je dit zelf filmen ? Zullen er scènes zijn waarin je een aantal extra teamgenoten nodig hebt? Zorg ervoor dat je, voordat je begint aan het schrijven van een script, begrijpt welke bronnen je tot je beschikking hebt.

4. Schrijf een overtuigend script


Zelfs als je geen dialoog in je video hebt, is het belangrijk om een ​​concept en idee te hebben van hoe elke opname eruit zal zien. In de wereld van sociale video voelt niets erger dan over te gaan naar het bewerken van de video, en te beseffen dat je niet de juiste foto's hebt gemaakt om je boodschap over te brengen.

Het is niet omdat er geen dialoog of mensen aanwezig zijn in een video, dat er geen script moet worden geschreven om er zeker van te zijn dat alle onmisbare informatie is opgenomen. We kunnen het niet genoeg zetten - script, script, script!

5. Plan je tijd zorgvuldig in

Alleen omdat video's van sociale media doorgaans kort zijn, betekent dit niet dat je maar een uur tijd moet inplannen om alle foto's te verkrijgen die je nodig hebt. Je zal misschien snel denken: 'Oh, een video voor sociale media?Zo lang duurt het niet! 'of 'Ik kan die foto later wel maken', maar als je geen specifieke tijd hebt ingepland om te filmen, loop je het risico dat je verstrikt raakt in andere dingen en niet de opnames krijgt die je nodig hebt. Dit is vooral belangrijk als je met andere mensen werkt - je wilt er altijd zeker van zijn dat je het meeste uit ieders tijd haalt!

6. Maak opnames met de bewerking in gedachten

Fotograferen in functie van de bewerking is een vrij eenvoudig concept - het betekent alleen dat je in gedachten moet houden hoe je jouw beeldmateriaal in de nabije toekomst gaat bewerken terwijl je aan het fotograferen bent. Voordat je op die lieve, lieve opnameknop drukt, moet je ervoor zorgen dat je acteurs hun scènes hebben gerepeteerd, het schot scherp en goed belicht is en controleer nogmaals of de camera stabiel staat. Door deze dingen onder controle te houden, wordt de hoeveelheid beeldmateriaal die je later moet keuren, verminderd.

En zoals altijd, zorg ervoor dat je wat b-roll schiet. Je denkt misschien niet dat je het nodig hebt, maar vaak is b-roll wat het verhaal aanvult en de opname visueel versterkt. Dus als je denkt dat je de foto hebt gemaakt, ga dan nog ongeveer 10 seconden door. Dat is meestal wanneer de perfecte lach en openhartige momenten plaatsvinden. Als je die juweeltjes hebt, kan je jouw opnamen diversifiëren en wordt je bewerkingsproces veel eenvoudiger!

7. Zorg voor een pittige bewerking

Social media is een supersnelweg van informatie. Kijkers komen constant nieuwe inhoud tegen, waar ze ook heen gaan. Dus begin meteen met wat actie en opvallende beelden om de aandacht van je kijker te trekken. In dit geval hoeft 'actie' niet een auto-achtervolging of iets buitengewoons bizar te betekenen. Neem bijvoorbeeld dit bericht van Glossier :

 

In deze video promoot Glossier zijn nieuwste product, Bubblewrap, een crème voor onder de ogen. Het begint met een man die humoristisch een kopje thee drinkt, wat een leuke, subtiele blikvanger is. Het schakelt dan snel over naar de man die het product aan het gebruiken is, en de voordelen beknopt uitlegt.  De video duurt slechts ongeveer 20 seconden, maar tegen het einde weten we precies hoe Bubblewrap moet worden gebruikt en wat het doet. 

8. Voeg ondertitels toe

De beste video's zijn degenen die door iedereen kunnen worden geconsumeerd. En niet alleen dat, maar ondertitels kunnen je ook helpen je boodschap effectiever over te brengen, ongeacht waar of wanneer iemand je video bekijkt.

De afgelopen jaren hebben Google en Apple allebei updates voor hun browsers uitgebracht die het automatisch afspelen van video's met geluid verbieden. En inmiddels heb je waarschijnlijk gemerkt dat elke video die op een sociaal platform wordt gepost - of dat nu Facebook, Twitter, LinkedIn of Instagram is - ook stil begint. Je wilt er dus zeker van zijn dat je mensen ontmoet waar ze zijn in hun feeds, en dat met het geluid uitgeschakeld.

Met Facebook en LinkedIn kun je SRT-bestanden uploaden, maar hoe zit het met Twitter en Instagram? Je wilt ervoor zorgen dat je kijkers nog steeds het meeste uit je content kunnen halen, dus we raden je aan de bijschriften in je video zelf te 'branden' voordat je deze uploadt op je favoriete platform. Je voegt dus simpelweg het ondertitelingsbestand samen met het videobestand, zodat ze hetzelfde zijn.

Om je bijschriften te branden, raden we je aan het gratis programma Handbrake te gebruiken . Hier leest je hoe je alles instelt:

  • Upload je video op Handbrake en ga naar het tabblad 'Ondertitels'.

Afbeelding 2018-09-05 om 1.42.47 uur

  • Eenmaal daar klik je op het dropdown-menu met de tekst 'Tracks' en kies je de optie 'Externe SRT toevoegen ...'

Schermopname 2019-05-07 om 14.25.04 uur

  • Upload je video's .SRT
  • Zodra die stap is voltooid, druk je op de groene afspeelknop bovenaan en voila! Een kopie van je video met gebrande bijschriften wordt geëxporteerd.

9. Kies een opvallende thumbnail

Deze stap is voornamelijk van toepassing op Instagram, omdat de andere platforms automatisch afgespeelde video's weergeven op hun feeds. Op Instagram staat je video in het raster van je profiel, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de thumbnail klikwaardig is. Je hoeft het wiel hier niet opnieuw uit te vinden, maar zorg er altijd voor dat je uit de buurt blijft van wazige foto's of saaie kleuren bij het kiezen van je thumbnail.

Goede thumbnails bevatten, maar zijn niet beperkt tot:

  • Lachende gezichten
  • Schattige dieren
  • Felle kleuren
  • Tekst
  • Scherpe beelden

10. Voeg een call-to-action toe

Of je nu een CTA in de bio van je bedrijf achterlaat of deze daadwerkelijk aan het einde van je video in je script schrijft, je wilt je kijkers altijd vertellen waar ze naartoe moeten. Natuurlijk vereisen sommige video's voor social media geen call-to-action, dus voeg er geen toe als het niet logisch is. Hier is een voorbeeld van een video die Wistia deelde van hun team. Ze schilderden een muurschildering in hun kantoor waarvoor geen call-to-action nodig was:

 

Deze video is een voorbeeld van een merkvideo waarvoor het vaak niet nodig is dat de kijker achteraf actie onderneemt. Toen Wistia hun nieuwste blogpost wilde promoten, gaven ze kijkers aanwijzingen over waar ze heen moesten gaan na het kijken als ze meer informatie wilden:

 

In ieder geval, als je een CTA maakt ter ondersteuning van je sociale video, moet je zeker weten dat je overtuigend bent, maar niet te opdringerig. Iets eenvoudigs toevoegen aan je onderschrift als "Klik op de link in bio voor meer!" of met 'Bekijk onze nieuwe post!' aan het einde van je video kan helpen de klus te klaren. Als een kijker van je video leuk vond en meer wil, moet je proberen om het voor hen zo gemakkelijk mogelijk te maken om de volgende stap te zetten.

Klaar is kees!

Daar heb je hem! Van het bepalen van je doelen en het scripten van je video tot het toevoegen van bijschriften en het maken van pittige bewerkingen, je weet nu wat er nodig is om een ​​succesvolle video voor sociale media te maken. Houd deze checklist bij je en vergeet niet om het stap voor stap te doen (en veel plezier ermee te hebben!). Dus waar wacht je nog op? Pak een camera of pak je telefoon en ga aan de slag!

Bron: https://wistia.com/learn/marketing/the-social-media-video-checklist?wvideo=j1akkrizna

 
Person holding Iphone

Do you need help with creating a strong video strategy?

Just book a call with Bram.

BOEK EEN GESPREK

You May Also Like

These Stories on Strategy

Subscribe by Email